Какво е пектин?

Пектин – вид полизахарид, който се намира в клетъчните стени на растенията, гъбите и водораслите. Той е източник на диетични фибри и има много приложения в хранително-вкусовата промишленост. Благодарение на фибрите, той спомага за възстановяване на раздразнена или наранена лигавица. Пектинът се използва като желиращ агент, сгъстител и емулгатор в различни хранителни продукти.

Пектинът се съдържа естествено в много плодове, като ябълки, цитрусови плодове и круши. Той е вискозно вещество, което спомага за сочната текстура на плодовете. Когато се нагрее със захар, образува гел, поради което се използва в конфитюри и желета. Пектинът се използва и като стабилизиращ агент в кисело мляко и други млечни продукти, както и в десерти като мусове и кремове.

Пектинът е разтворимо влакно, което означава, че може лесно да се усвои от организма. Той спомага за забавяне на храносмилането, което може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Това прави пектина популярен избор за хора с диабет или други проблеми с кръвната захар. Пектинът също така се свързва с холестерола в храносмилателния тракт, което спомага за понижаване на нивата на холестерола.

Освен ползите за здравето, пектинът е и много универсална съставка в хранителната промишленост. Освен в конфитюри и желета, пектинът се използва в различни продукти, като плодови сокове, сладоледи и дори бира. Като желиращ агент той може да се използва и за производството на вегетариански и вегански алтернативи на желатина, като например агар-агар.

Като цяло пектинът е изключително полезна съставка в хранително-вкусовата промишленост. Той не само осигурява ползи за здравето, но и може да се използва за създаване на разнообразни хранителни продукти. Независимо дали се използва в конфитюри и желета, млечни продукти или вегетариански алтернативи на желатина, пектинът е изключително универсална съставка.

Любопитен факт

Най-голямо количество пектин може да бъде открито в ябълките. Това твърдение ще подкрепим с една английска поговорка: “An apple a day keeps the doctor away.” А още по-богата на пектин е една изпечена ябълка.

А в по-малки количества може да бъде открит и в грейпфрут, портокал, дюля, фурми, праскови, бобови и кореноплодни зеленчуци.

Ползи от пектин

  • профилактика при атеросклероза, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания
  • профилактика при образуването на жлъчни камъни
  • значително подобрява прогнозата при рак на простатата
  • тушира страничните ефекти при прием на антибиотици

Продукти Vertera, съдържащи пектин

Може да откриете пектин в цялата серия DRR – морски и цитрусов.

Източници: zelen.bg

Още от "Новини"

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още