Какво всъщност е детокс?

Детокс диетите са програми за здравословно хранене, чиято цел е да елиминират токсините от Вашето тяло. По този начин се подпомага работата на детоксикиращите органи: черен дроб, бъбреци, лимфна система, бели дробове, стомашно-чревен тракт и кожата.

Токсини в тялото

Те са всички вещества, които могат да имат отрицателни последици за нашето тяло, дори отровно действие. Токсините могат да бъдат тежки метали, химикали и изкуствени хранителни съставки. Едно от най-вредните последици за нас е, че те имат кумулативен ефект – натрупват се в тялото ни. Те са в питейната вода, във въздуха, в храната ни – невъзможно е да ги избегнем напълно. Освен от външни фактори токсините могат да дойдат и от нормалния метаболизъм на организма и натрупване на вредни микроорганизми в тънкото и дебелото черво.

За щастие тялото ни има механизъм за пречистване, но въпреки това е важно ние да му дадем вещества, които да спомогнат детоксикацията.

Как тялото ни се пречиства от токсини

На първо място в борбата с токсините поставяме черния дроб. Той е най-големият орган в тялото ни след кожата. Основните му функции са храносмилателна, метаболитна, терморегулаторна, детоксикираща и хемолитична.

 • храносмилателна функция – спомага за разграждането и резорбирането на мазнините от храната в червата;
 • метаболитна функция – активно участва в обмяната на веществата в организма. Регулира метаболизма на белтъци, въглехидрати и мазнини;
 • терморегулаторна функция – посредством метаболитните процеси, той генерира количество топлина, която чрез кръвообращението се разпределя до всички части на тялото;
 • хемолитична – в него се разрушават остарелите кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити;
 • детоксикираща – чрез ензимите той обезврежда много токсини от храна и напитки.

При нормални условия черният дроб се справя с токсините и ги обезврежда като ги отделя чрез урината, изпражненията и потта ни. Но когато той е непрекъснато застрашен от постъпващи токсини, не успява да се справи с вредните вещества и те попадат в кръвта. Ето за това е важно да се грижим за нашия черен дроб. Вертера създаде продукт Hepa Mix, за да спомогне дейността на Вашия черен дроб в борбата му с ежедневното приемане на токсини от организъм.

Кожата е част от екскреторната система – потните жлези служат за отделяне на отпадъчни продукти от метаболитните процеси. От медицинска гледна точка кожата е част от отделителната система. Чрез потенето порите на кожата се отварят и изхвърлят голяма част от токсините в организма.

Бъбреците са централен орган на отделителната система, чиято роля е да изхвърли навън отпадналите продукти от обмяната на веществата.

Ако попаднат много токсични вещества в кръвта се появяват следните симптоми:

 • гадене
 • замаяност
 • главоболи
 • кожни проблеми
 • подут корем
 • отслабена имунна система
 • хормонален дисбаланс
 • сутрешна умора
 • безсъние

Съвети за детоксикация

 1. ограничете постъпването на токсини в тялото – забравете полуфабрикати, безалкохолни сокове, тестени храни, чипсове, солети, бургери, рафинирана захар, бяло брашно, алкохол и цигари;
 2. спортувайте редовно – спортувайки, тялото отделя пот. Чрез нея тялото се охлажда и изхвърля вредните токсини;
 3. приемайте органични продукти Вертера, които ще осигурят нормалното функциониране на Вашият организъм;
 4. добави в менюто си магданоз, кориандър, целина, броколи, моркови, зеле, цвекло, чесън, морски водорасли, боровинки, ягоди, малини и лимон;

Помогнете на тялото си да се справи с вредните токсини като поддържате култура на хранене и редовна физическа активност.

Източници: spirulina.bg, fitbg.net

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още