Как работи имунната система?

През целия ни живот имунната система е тази, която брани организма ни от бактерии, вируси и микроорганизми. Те са навсякъде около нас, а нейната основна функция е да отстранява вредни и чужди за тялото ни клетки. Тя се състои от органи, тъкани, клетки, които работят заедно, за да се борят с определена болест, инфекция или вирус.

Знаете ли, че всъщност имунните системи са две? Вродена и придобита имунна система.

Вродена имунна система

Този вид включва всички зашити, с които се ражда тялото. Тя е първата защита срещу инфекции. Тя действа на общо основания – бързо успява да обезвреди бактерии от всякакъв тип. Въпреки, че е бърза, тя се активизира за определено време и не винаги успява да се пребори с определени патогени.

Придобита имунна система

Когато нашата вродена имунна система не успее да се справи с настъпилата инфекция, тялото ни реагира с нашата придобита имунна система. Тя регистрира нежеланите инфекции и ги складира в нашата имунологична памет. Тази памет разпознава патогените, които и преди са се “настанявали” в организма ни и включва в действие придобитата имунна реакция. Това е причината да боледуваме веднъж в живота си от определена болест.

Митове за имунната система

Ако се разболеете, то значи имате слаба имунна система

Високата температура отслабва имунната система – тя дори помага. Това е механизма, чрез който организмът се бори с атаките на вирусите. Именно високата температура затруднява вирусите и бактериите.

Приема на витамини подсилва имунната система – тъй като много от тях не се усвояват от организма напълно, може да доведе до опасни състояние и проблеми с Вашето здраве.

Как да поддържаме и подсилваме имунната система?

Хранене с природосъобразни храни – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури, семена, ядки, маслини. Те стимулират имунната ни система, защото са богати на антиоксиданти, минерали, витамини – цинк, мед, селен, магнезий, калий, калций и желязо.

Движение – редовното раздвижване на тялото ще намали стреса и ще повиши броя на имунните клетки в организма. Тренировките трябва да бъдат регулярни, с балансирана продължителност. По този начин ще стимулирате Th-клетките и ще намалите риска от инфекции.

Прием на вода – това ще спомогне за разтварянето на различни токсични субстанции. Прием от 1.5 – 2 литра на ден е препоръчително.

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още