Ползи от прополис

прополис

Прополис, известен още като “пчелен клей”, е естествено вещество, произвеждано от медоносните пчели. Той се използва от векове поради невероятните си ползи за здравето. Прополисът е лепкаво, смолисто вещество, събирано от пчелите от пъпките и кората на дърветата. То представлява сложна смес от восък, смоли, етерични масла и други съединения, които са полезни за човешкото здраве.

Прополисът е антиоксидантна сила, съдържаща над 300 различни флавоноида. Флавоноидите са естествени съединения, открити в растенията, за които е известно, че имат антиоксидантни, противовъзпалителни и укрепващи имунната система свойства. Проучванията са установили, че прополисът е ефективен в борбата с уврежданията от свободните радикали и предпазва организма от оксидативен стрес. Той има и антибактериални и противогъбични свойства, което го прави полезен при лечението на широк спектър от инфекциозни заболявания.

Прополисът се използва и за лечение на респираторни проблеми като астма, бронхит и алергии. Той помага за намаляване на възпалението в дихателните пътища и може да подобри дишането. Освен това е доказано, че подобрява симптомите на настинка и грип. Той може да се използва и за борба с бактериални и вирусни инфекции, както и за укрепване на имунната система.

Прополис се използва за лечение на различни кожни заболявания, като екзема, псориазис и акне. Смята се, че помага за намаляване на възпалението, насърчава заздравяването и предпазва кожата от по-нататъшно увреждане. Използва се и при изгаряния, порязвания и рани, защото благоприятства намаляването появата на белези.

Прополисът е естествен източник на многобройни витамини и минерали, включително витамини от група В, витамини А и Е, както и минерали като калций, магнезий и цинк. Съдържа и есенциални мастни киселини, които могат да помогнат за поддържането на здрава кожа, коса и нокти.

Може да обобщим, че прополисът е мощно природно средство, което се използва от векове. Той е антиоксидантна сила с противовъзпалителни, имуноукрепващи и антибактериални свойства. Поради тези причини е отличен избор за тези, които търсят естествени ползи за здравето.

Продукти Вертера, съдържащи прополис

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още