Жълт кантарион – лечебната билка, част от продукти Вертера

Жълт кантарион (Hypericum Perforatum), позната на нашите предци от векове, е тревисто растение от семейство Звъникови. Под повърхността на почвата коренът му се разпростира хоризонтално. Стъблото му достига от 20 до 100см над земната повърхност. В горната част е доста разклонено, там се намира е цветът му.

Активни вещества

Съдържа етерични масла, които от своя страна съдържат азулен. Той представлява ненаситен въглеводород, който има противовъзпалително, противоалергично и успокояващо действие. Доста често се използва в козметичните продукти, поради овлажняващите и ускоряващи регенерацията на кожата свойства.

Съдържа също така танини. Те са естествен антибиотик и се борят с възпалителните процеси. Благоприятно въздействие има при прием по време на настинка или грип.

Флавоноиди – те допринасят за правилното храносмилане, укрепване на кръвоносните съдове и прочиства жлъчните пътища.

За какво помага?

Възпаления и рани, изгаряния, белези и зачервявания

Поставяйки масло от жълт кантарион върху рана действа кръвоспиращо, успокоява болката и ускорява процеса на оздравяване на кожата.

Бъбречни проблеми

Приемът на чай от билката действа диуретично. Иначе казано, помага за отделяне на повече урина, а с нея и се извеждат токсини и бактерии. Екстрактът от жълт кантарион помага за справяне с възпалението, намалява натоварването на бъбреците и укрепва имунната система.

Стомашни проблеми

За хора, страдащи от гастрит, язва на стомаха, диария и проблеми с храносмилането. Облекчение се постига с жълт кантарион – действа болкоуспокояващо и ускорява възстановителните процеси на тъканите.

Мигрена и главоболие

Приемът на чай от билката ще облекчи болката.

Продукти Вертера с жълт кантарион

Билката се среща в почти всички продукти на компания за органични продукти Вертера. Oсновна съставка е в част от продуктите от серията DRR. Подробна информация може да намерите тук.

Още от "Новини"

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още