Каква е причината да се разболяваме по-лесно през зимата?

Няколко фактора допринасят за повишената вероятност от заболяване по-лесно през зимата:

 1. Вирусна активност
  Студеното време не причинява директно заболяване, но вируси като грип и обикновена настинка са склонни да виреят при по-ниски температури. Те оцеляват по-дълго и се разпространяват по-лесно в сухия, хладен въздух през зимата.
 2. Повече време в закрити помещения
  През зимата хората прекарват повече време на закрито, в непосредствена близост до другите. Този по-близък контакт може да улесни разпространението на вирусите от човек на човек.
 3. Сух въздух
  Системите за отопление на закрито могат да изсушат въздуха, което може да доведе до сухи носни проходи. Сухите носни проходи могат да улеснят вирусите да навлязат в тялото и да причинят инфекция.
 4. Отслабена имунна система
  Някои проучвания предполагат, че нашият имунен отговор може да е малко по-слаб в студено време. Липсата на излагане на слънчева светлина, която помага за производството на витамин D, и сезонните промени могат да допринесат за това.
 5. Намалена вентилация
  Затворените прозорци и ограничената вентилация в затворени пространства могат да позволят на вирусите да се задържат във въздуха, увеличавайки риска от предаване.
 6. Дейности в студено време: Дейностите на открито през зимата, като каране на ски или сноуборд, могат да изложат хората на условия на околната среда, които могат да стресират тялото, което го прави по-податливо на заболявания.

Вземането на предпазни мерки като често миене на ръцете, стоене на топло, поддържане на хидратация и осигуряване на достатъчно сън може да помогне за намаляване на риска от разболяване през зимните месеци.

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още