Всичко за пролетните алергии

Пролетта – периодът, през което природата се възражда, слънцето ни е усмихва все по-често, а времето за разходки се увеличава. Звучи чудесно! Но за хората с алергии към прашец или страдащи от сенна хрема това си е истинско предизвикателство. В следващите редове ще научите всичко за пролетните алергии – кога възникват, какво ги провокира и различни видове алергии.

Алергиите възникват когато имунната ви система реагира на чуждо вещество – цветен прашец, домашни любимци или определена храна. Имунната ви система произвежда вещества, които се наричат антитела. Когато имате алергии, имунната ви система произвежда антитела, които идентифицират определен алерген като вреден, въпреки че не е такъв. Когато влезете в контакт с алергена, реакцията на имунната ви система може да възпали кожата ви, синусите, дихателните пътища или храносмилателната система.

Най-голямата и често срещана причина за алергии е поленът. Той се освобождава от дърветата и плевелите, с цел да оплодят други растения. Попадайки част от тях в носа на човек, който е алергичен, се задейства защитата на тялото. Когато антителата се освободят и атакуват алергена се отделя химикал, наречен хистамин. Именно той е причината за хрема, раздразнение на очите или кожата.

Видове алергични реакции

Сенна хрема или алергичен ринит – тя може да причини кихане, сърбеж на носа, очите или небцето, запушен нос, червени и подути очи;

Хранителна алергия – често се характеризира с подуване на устните, езика, гърлото или лицето, а също така и анафилаксия. Тя е животозастрашаваща реакция, причинена от алергии.

Алергия към ужилване от насекомо – може да причини оток на мястото на ужилване, уртикария, кашлица и дори стягане в гърдите.

Алергия от лекарства – сърбяща кожа, обрив, подуто лице и хрипове – всичко това е характерно за този вид алергия.

Както по-горе споменахме някои видове алергии могат да причинят анафилаксия. Нейните симптоми са:

  • загуба на съзнание
  • спадане в кръвното налягане
  • силен задух
  • кожен обрив
  • гадене и повръщане

Ако наблюдавате при вас някои от изброените признаци характерни за пролетните алергии, препоръчваме да се консултирате с Вашия лекуващ лекар.

Още от "Новини"

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още