Навици, които пречат на здравословния сън

навици-качествен-сън

Качественият сън е от изключителна важност за здравето на човек. Той осигурява регенериране на организма и имунитета. Стресът и тревожността могат да направят сънят Ви безпокоен. Но лошите навици имат същите последици и е добре да ги забравим преди лягане.

Какво е сънят?

Той е естествено състояние на ума, което се характеризира с променено съзнание, потискане на почти всички волеви мускули и значително намаляване на способността да реагираме на стимули.

Вредните навици преди сън

  1. Не заспивайте гладни – добре е да бъдем сити, но не бива и да преяждаме. Ако приемем много храна, организмът ни ще бъде зает да я усвои. Заради това той ще получи по-малко часове почивка и ще се събудим с чувство за умора.

  2. Гледане на телевизия преди сън – Светлината от екрана на телевизора ни влияе върху действието на хормона мелатонин. А благодарение на него ние заспиваме.

  3. Прием на кафе– пиенето на кафе в часовете преди сън ни гарантира часове в опити за заспиване. Освен кафето в тази група може да поставим кола, шоколад, енергийни напитки и някои видове чай.

  4. Тютюнопушене – неблагоприятен ефект оказва върху дълбоката фаза на съня – сънят става по-некачествен и повърхностен.

  5. Прием на лютива храна – приемът засилва метаболизма и намалява шансовете да заспите.

  6. Ходите на фитнес вечер – тренировката вечер (един час преди сън) няма да позволи на телесната температура да падне , което ще доведе до невъзможност да спите.

Помогнете на мозъка Ви да се отпусне, добавете вечерни ритуали, като например четене на книга или топъл душ. Качественият сън ще Ви осигури пълноценен ден.

Източници: stepin2nature.com

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още