Морските водорасли – суперфууд и спасител на морските екосистеми

Морските водорасли с право могат да бъдат описани като истински суперфууд. Те не само са храна, която не вреди на околната среда, но и активно допринасят за възстановяването на морските екосистеми.

Водораслите съдържат цялата гама от витамини, минерали и елементи, необходими за човешкото здраве. Oсобено важен е органичният йод, който се съдържа в тях.

Кафявите морски водорасли са от особено голямо значение за екосистемите на Земята.

Подобно на растенията на сушата, морските водорасли абсорбират въглероден диоксид, като така участват в редуцирането на общото количество от този газ, който е един от главните виновници за изменението на климата. Същевременно е доказано, че те генерират от 60 до 80% от общото количество кислород в атмосферата.

Това прави водораслите ефективни регулатори на въглеродния кръговрат и спомагат за намаляване на закисляването на океаните, което е заплаха за различни морски екосистеми.

Органичните вещества, произвеждани от водораслите, се консумират от множество подводни организми, като също така представляват основен източник на храна за тях.

Различни видове морски водорасли са изключително полезни при пречистването на отпадъчни води, включително такива от селскостопанска дейност. Те абсорбират замърсяванията като хранителни вещества, което помага за намаляването на токсичността на водата, като се осигурява обработка на азотни и фосфорни съединения.

Морските водорасли, включително ламинарията, се използват широко в селското стопанство като добавки за фуражи и в градинарството като ефективен органичен тор. Ламинарията също така помага в борбата срещу вредители, болести и растителни инфекции.

Тези морски суперфуудове са не само екологично чисти и биофилтриращи агенти, но и естествени регенератори на морските екосистеми. Затова е от съществено значение да поддържаме баланса в тези биотопи и да се грижим за тях. Компанията Vertera изразява сериозен ангажимент в изучаването на морските водорасли и запазването на популациите им в Бяло море.

Принципите на екологията са в основата на философията на Vertera. Тази философия започва не просто в кухнята ви, а във вашата свест. Когато разберем стойността на продуктите, които консумираме, за целия свят и осъзнаем влиянието на това, КОЙ ги произвежда.

Започнете да се грижите за околната среда и за своето здраве с помощта на продуктите, предлагани от Vertera SC 1111.

Източник: Vertera

Още от "Новини"

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още