Дефицит на йод – причина за хронична умора

дефицит на йод

Според изследване, публикувано в списание Frontiers in Endocrinology, синдромът на хроничната умора (СХУ) се развива вследствие на йоден недостиг и проблем с щитовидната жлеза. Те са провокирани от дефицит на йод. В тази статия ще дадем отговор и на въпроса: “Как да си набавим йод в организма?”.

Пациентите със СХУ са направили изследвания, резултатите от които показват, че при хората с това заболяване и при хората с недостиг на хормони на щитовидната жлеза, съставът на кръвта е аналогичен. И в двата случая при пациентите се наблюдава понижено ниво на два главни хормона на щитовидната жлеза – Т3 и Т4. Освен това, за тях е характерно повишено ниво на хормона тиротропин, който провокира увеличаване на “потреблението” на йод от щитовидната жлеза.

Синдромът на хроничната умора се отличава от обикновената преумора с това, че човек не се ободрява даже и след продължителна почивка. Симптоми на заболяването са също и:

• раздразнителност
• слабост
• безсъние
• главоболие
• влошаване на паметта и понижаване на вниманието

От изследването на холандските специалисти, може да се направи извод, че при дефицит на йод е нужно увеличаването на приема му. Липсата на йод в организма може да се поправи с приема му в достатъчно количество. Органичният йод е ефективен начин за борба и предотвратяване на синдрома на хроничната умора.

Как да си набавим йод в организма?

Органичните продукти VERTERA са богати на йод и са прекрасно решение при наличие на йоден дефицит. Консултирайте се с Вашия консултант за точна препоръка, кой от продуктите ни ще бъде най-добрият избор за Вас.

Разгледайте всички органични продукти VERTERA тук.

Още от "Новини"

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още