Verdauungsenzyme - was ist das?

Какво са ензимите?

“Ускорители” на химичните реакции в нашето тяло, или иначе казано – ензими. През 1878 г. за първи път немския физиолог Вилхелм Кюне въвежда термина ензим. Те са протеинови молекули, които засилват химичните реакции в организма ни. Ензимите са от съществено значение за дишането, усвояването на храната, работата на мускулите и тяхното изграждане, унищожаване на токсини, разграждане на хранителни частици при храносмилането и т.н. Съществуват три базови групи ензими: храносмилателни, метаболитни и извлечени от храната.

Храносмилателни ензими

След като консумирате дадена храна, тя започва един дълъг и сложен процес на разграждане и превръщане в хранителни съставки, които може да се използват от организма. Процесът е храносмилане и именно в него ензимите играят важна роля.

Те се произвеждат в панкреаса, стомаха, тънките черва и дори в слюнчестите жлези. Храносмилателните ензими биват три вида:

  • амилаза – тя разгражда въглехидратите до захари;
  • протеаза – разгражда протеините до аминокиселини и се произвеждат в стомаха, панкреаса и тънките черва;
  • липаза – разгражда мазнините до глицерол и мастни киселини;

Как да разпознаем липсата им?

  • стомашен дискомфорт – изразява се в газове и подуване;
  • отслабване на имунната система – поради невъзможността за смилане на храната се наблюдава спад в имунната система. Усеща се чувство на изтощение, а също и кожни раздразнения;
  • стрес – когато живеем в ежедневие изпълнено със стрес, нашия организъм спира да произвежда храносмилателни ензими;

Помогнете на организма като промените хранителните си навици. Избягвайте храненето “на крак”. Увеличете приема на полезни храни. Прочетете повече за продукти Вертера и как те могат да бъдат пръв помощник на вашия организъм.

Diese Website verwendet Cookies, um optimal zu funktionieren. mehr sehen