5 от най-често срещаните дефицити на полезни вещества

Днес доста често специалистите поставят диагноза ” недостиг на полезни вещества в организма”. А това не е учудващо, тъй като съвременния начин на живот е изпълнен със стрес и прием на нездравословна храна. В статията ще разгледаме 5 от най-често срещаните дефицити и начин да ги набавим в организма си.

Дефицит на желязо

Дефицитът на желязо е един от най-често срещаните хронични проблеми у човека. Среща се при около 1/3 от населението на земята. Ако чувствате умора без реална причина, имате чупливи нокти, изтощена коса и косопад, студени крайници, слабост в мускулите, загуба на концентрация, главоболие и сърцебиене то може би трябва да изследвате наличието на желязо в организма си.

Този елемент е жизненоважен за правилното функциониране на целия ни организъм и е компонент на червените кръвни клетки. В тях той се свързва с хемоглобин и по този начин транспортира кислород до клетките. Желязото е съставна част на редица ензими и протеини, и играе ключова роля в процесите на растеж при децата. Има два вида желязо, което тялото приема с храната – хема и нехема желязо.

  • хема желязо – то се намира само в животински продукти, както и в червеното месо, повечето риби и морски дарове;
  • нехема желязо – намира се както в животинските, така и в растителните храни, но не се абсорбира толкова лесно, колкото хема желязото; Добри източници са : различни видове семена, броколи, зеле, спанак и бобови култури.

Дефицит на витамин D

“Витамин от слънцето” или т. нар. витамин D. Той се произвежда в кожата благодарение на слънчевата светлина. Намира се в група от съединения, които включват витамини D-1, D-2, D-3.

Този витамин оказва огромно значение върху енергията ни и способността на организма да усвоява калций. Дефицитът на витамин D, обикновено не е очевиден, но ако усетите слабост в мускулите или често получавате фрактури, при незначителни наранявания и отслабване на имунитета, то изследвайте наличието на витамина в организма Ви.

Най-добрите хранителни източници са черен дроб, риби, които съдържат голямо количество мазнини и яйчен белтък. И все пак най-важният е слънцето – 15 минути на ден за деца и до 2 часа излагане на слънце за възрастни, ще повишат количеството на витамин D във Вашето тяло.

Дефицит на витамин B12

Кобаламин или витамин B12 е от групата на водоразтворимите витамини. Той играе важна рокля, тъй като участва в образуването на кръвни клетки и спомага за нормалното функциониране на мозъка. Клетките в организма ни нямат способността да го произвеждат, за това трябва да си го набавяме с нашето хранене. Природни източници на витамина са месни продукти, миди, яйца и млечни продукти.

Проучвания показват, че 80%-90% от вегетарианците и веганите имат недостиг на витамин B12 , а 20% от хората в трета възраст страдат от дефицита му, поради забавянето на абсорбиране в организма, поради възрастовия фактор.

Дефицит на витамин А

Той е основен мастноразтворим витамин и помага за формирането на здрава кожа, зъби и кости. Една от най-важните му функции е участието в изграждането на очните пигменти.

Дефицитът му е причината за слепота в световен мащаб. Също така може да бъде повод за потискане на имунната система, което да доведе до смъртност, особено при бременни, кърмещи жени или сред децата.

Витамин А може да се приема от животински продукти – месо от птици, риба и млечни продукти, а също така от зеленчуци и плодове. Като най-голямо количество има в морковите.

Дефицит на магнезий

Изследвания показва, че в доста държави, приемът на магнезий е в пъти по-малко от необходимото. А недостигът му може да е свързан със сериозни заболявания – диабет тип 2, метаболитен синдром, сърдечни заболявания и остеопороза. Симптомите, за които трябва да внимаваме са: мускулни крампи, анормален сърдечен ритъм, мигрена и непрестанна умора.

Магнезият участва в структурата на костите и зъбите, за това трябва да следим нивото в тялото ни и при необходимост да го набавяме. Естествени източници на магнезий са овесени ядки, тъмен шоколад, тъмнозелени зеленчуци (листни) и ядки.

В горните редове описахме 5 от най-често срещаните дефицити на полезни вещества в организма. Благодарение на продукти Вертера, Вие можете да ги набавяте във Вашето тяло.

Вертера в помощ с дефицити на полезни вещества в организма

Vertera Miracle, Vertera gel, Vertera Sensation и различните видове продукти от секция “Таблетки“, биха спомогнали за усвояването и поддържането на добри нива на полезни вещества във Вашия организъм. В сайта подробно са описани съставките, полезните свойства и при какви проблеми може да се приемат те.

Източници: forlife.bg , pixabay.com

Този сайт използва “бисквитки”, за да работи оптимално. виж още